Acabo de llegir a Critique of Anthropology un article de l’any 2002 sobre l’intent fracassat de construir un museu a Tampa (Florida) els anys noranta a partir d’un derelicte del 1717 descobert els anys vuitanta, el Whydah (a dalt, foto de la maqueta). Els promotors del museu (indústria del cinema) pretenien fer un museu (barreja de museu-espectacle i centre comercial, us sóna?) sobre el món de la pirateria, emmarcat en la renovació del front marítim de Tampa. Però la comunitat negra de Tampa s’hi oposà quan es descobrí que el vaixell enfonsat havia estat, abans de pirata, un vaixell dedicat al comerç d’esclaus. És un article interessant per les reflexions que aporta sobre l’ús de la historia (en aquest cas la història marítima) i els museus, sobre el fet de convertir en mercaderia el passat, a través dels museus. Seguint a autors com Handler (Who owns the past?) i Kopytoff (Cultural biograhy of things) s’analitza l’oposició a aquest macro-projecte museogràfic com un esforç dels afroamericans de Tampa per no ser convertits, com a poble, un cop més, en mercaderia.
L’abstract (i l’article si ho feu des d’una biblioteca que hi estigui subscrita) es pot descarregar aquí:
Whose History? : Museum-making and struggles over ethnicity and representation in the Sunbelt
Kevin A. Yelvington, Neill G. Goslin and Wendy Arriaga
Critique of Anthropology 2002 22: 343
Sobre museus marítims, la revista International Journal of Heritage Studies va publicar un monogràfic l’any 2012 (vol.18, n.4)
Mai 27, 2013 at 12:51 pm
Visitando o teu blog, Eliseu, adiantóuseme “el temps de les castanyes”…
Apertas.
Dionísio
Mai 27, 2013 at 1:03 pm
Gràcies Dionísio! La veritat és que fa cosa d’un mes anava a esborrar definitivament el blog perquè el teina inert des de feia anys. Però vaig decidir esborrar algunes entrades i donar-me una segona oportunitat. Visitant la pàgina de la FGCMF he descobert el teu blog i m’ha encantat.
Mai 27, 2013 at 1:12 pm
Hoxe cumpro 60 anos, Eliseu. Lola agasallóume cunha elegante pluma Parker prateada. E ti, sen sabelo, agasalláchesme a túa sensibilidade e a de Plá.
Se continuas co blog, serei visitante seguro.
Dionísio
Juny 25, 2013 at 11:36 am
Sobre aquest tema també és interessant el llibre de Lowenthal “El pasado es un país extraño” Madrid: Akal Universitaria, 1998
http://www.ub.edu/geocrit/b3w-289.htm
Juny 26, 2013 at 12:53 am
Gràcies Eli! En prenc nota!
També es pot trobar un bon sumari d’aquesta qüestió a l’article del meu germà llunyà Ariel: http://academia.edu/1744429/Arnal_Tiempo_e_historia